Acasa

Prima ediție foto-monografică a orasului

Postat de Administrator (admin) on Feb 17 2015
Acasa >>

Istoria recentă a orașului Baia Sprie este încărcată cu evenimente importante, printre care mai puțin timp se acordă istoriei multiseculare, a realităților istorice al importantei zone miniere și oraș medieval. Doar câteva fragmente apar răzleț, când vorbim despre trecut, de cele mai multe ori nici despre realitățile înconjurătoare nu cunoaștem prea multe. Istoria noastră de mai bine de 800 ani este aproape necunoscută, însă trebuie să ne bucurăm că mai există documente care atestă acest adevăr, sunt încă unele piese de valoare muzeografică și artefacte, cu ajutorul cărora se poate reconstrui o bună parte a monografiei orașului.

Iată, un rezultat apărut în acest sens. Recent a văzut lumina zilei un volum, în care în primul rând cu ajutorul imaginilor, completate cu scurte texte monografice putem lua cunoștință despre realitățile vremurilor, al așezării întemeiate înainte de 1329, sub poalele muntelui Monte Medio, unde bogățiile subsolului au atras diferite populații și rezervele minereurilor neferoase, aurifere și rare au pus bazele mineritului.

Este o istorie deosebit de bogată și interesantă, lăsată în preajma pericolului uitării, dar care prin dezvoltarea multiseculară a fost baza vieții de astăzi, atât de mult trasformată, controversată, zbuciumată și frumoasă în acelaș timp, despre care omul civilizației de azi trebuie să cunoască mult mai multe.

La toate acestea se adaugă bogățiile naturii înconjurătoare, care în zilele noastre sunt traduse sub conceptul turismului, ramură care poate fi diversificată și dezvoltată până la îndeletnicirea cea mai importantă a economiei locale.

La toate acestea se adaugă bogățiile apărute pe parcursul secolelor în sensul apariției artelor, care dau o valoare și mai importantă civilizației, în care omul de astăzi poate avea o exigență cultural-artistică mai completă a vieții sale.

Primarul orașului Vasile Dorin Pașca a observat lipsa  cunoștințelor în acest domeniu și a sprijinit apariția albumului monografic, care vine în completarea imaginii atât de necesare  tuturor celor interesați în acest sens. Cartea găzduiește numeroase ștampe de epocă, fotografii, reproduceri de artă, documente din patrimoniul cultural, județean și local, care vorbesc de la sine, despre tot ceea ce putem considera monument istoric, - așa cum de fapt tot orașul poate fi considerat monument istoric, - iar mediul înconjurător poate fi considerat monumet al naturii.

În această lucrare întâlnim imagini și date despre trecutul istoric al orașului, o scurtă prezentare imagistică a mineritului, dar și o prezentare al arhitecturii trecute și prezente. Imaginile rezervațiilor naturale Creasta Cocoșulșui, Lacului Albastru, al imaginii dominante deasupra orașului Monte Medio, toate sunt o părticică a realităților, care pot fi dezvoltate cu alte cunoștințe vaste, bogate al moștenirilor lăsate noilor generații.

Majoritatea lucrărilor foto și textele care întregesc albumul, aparțin numai localnicilor, în primul rând istoricului local Ferenc Hitter, care încearcă să fie un cronicar fidel al realităților trecutului, traducând comorile strămoților cu mijloacele moderne al cerințelor de tazaurizare. În acest volum destul de complex apardate geografice referitoare la asezarea orașului, istoria lui, minele de pe raza localitatii, mineralele care se gasesc in subsol, ale mesteșugurilor practicate de locuitori, impresii ale călătorilor străini care au ajuns pe aceste meleaguri, școlile, clădirile istorice, bisericile, unitățile sanitare, monumentele, arta, localitățile care intră în componența orașului,principale obiective turistice, unele pensiuni, cabane și unități economice al orașului.

În primul rând vorbesc fotografiile în acest album, care sunt reușite de excepție, executate nu sub aspectul posibilităților tehnicii moderne, ci în primul rând cu entuziasmul patriotismului local al autorilor.
Cu toată speranța, că acest început va fi continuat, putem spera în apariția mai multor lucrări interesante, care încă lipsesc pe paleta noastră de cultură și istorie locală.

Ultima modificare: Feb 17 2015 at 7:17 AM

Inapoi

Comentarii

Nu s-au gasit comentarii

Posteaza comentariu