Acasa

O colonie rivală la Baia Sprie?

Postat de Administrator (admin) on Feb 24 2015
Acasa >>

Când mă gândesc la realizările artistice din Baia Sprie, imaginez în primul rând situația rivală al anilor 1920, ale artiștilor plastici, ale căror prezență la Baia Sprie însemna enorm de mult, care aici au admirat motivele existente, sălbăticia superbă al naturii și posibilitățile de imortalizare ale acestor frumuseți.În contradicție cu cine știe câte teorii, dar respectând întemeierea și munca Coloniei din Baia Mare.

În anul 1922 venea deja cu mare dragoste între munți, în frunte cu Litteczky Endre, Janos Pirk, Gyula Toth, apoi Oszkar Nagy cu frații Krausz, Sandor Iritz și Romulus Ladea, Erno Tibor cu Ignac Udvardy și Ferenc Roth. Aparținea companiei și Aurel Popp, cine a devenit uriașa personalitate al grupării băiespriene, iar acum nu am putea hotărâ, unde s-a simțit mai bine, la Satu Mare sau la Baia Sprie. El a găzduit pe ”moșia sa” de nenumărate ori pe colegii săi artiști plastici, deși pentru ei au fost extrem de interesante și căsuțele minerești cu podeaua lipită cu lut, și posibilitățile de creție comună. Deși existau diferențe de vârstă și studii, personalitățile marcante ale artei s-au simțit bine împreună, nu au existat divergențe între ei, au învățat unii de la alții reciproc, criticile au fost contructive. Potecile și ulițele cu urcușuri și coborâșuri, gardurile rustice din pălănci, munții și norii, au fost toate surse de inspirații superbe. Masa comună însemna voia bună și s-au găsit din belșug și teme în mișcare în jurul pieții, sau chiar portretele caraghioase al celebrului personaj devenit legendar  ”Flusu”, modelul pictorilor.

Parcă-mi vine să imaginez pictorii actuali, puțin schimbați, adaptați la condițiile zilelor noastre.  Baia Sprie secolului 20. a devenit deosebit de important în încercările artistice. A început și se derulează diferite forme artistice de creație în tabere. Este important că îndrăgesc acest loc și le place să creeze aici, dar unii dintre ei uită, sau refuză chiar să le recunoască frumusețile locului, că Baia Mare sună altfel. Baia Mare este renume mondială, atrage atenția.

Tocmai pentru acest fapt doresc șă scot în evidență inițiativa îndrăzneață, prin care numele de Baia Sprie  este purtat astfel cu deosebit respect în dezlănțuirea activității plastice.

Din creațiile vremurilor trecute au rămas foarte puține în oraș. Peste tot în lume, dar și în locuri necunoscute sunt picturi de pe aceste meleaguri. Inițiativa recentă încearcă să le ține pe loc valoroasele opere create prin noua manifestare, să existe galerie corespunzătoare. Asociația Limpedea și-a însușit denumirea locului, al pârâului și pensiunii. Colectivul format îndrăgește la fel Baia Sprie, ca și pictorii anilor 1920. Deocamdată puțini, mai puțini decât atunci. Dar sperăm că această inițiativă se va mări. Aceasta nu înseamnă concurență, contratabără, manifestare anti băimăreană, ci dimpotrivă respectul deosebit față de valorile naturii la acest nivel, așa cum au făcut-o în afară de cei amintiți mai sus, și mari maeștri al penelului, Ivanyi Grunwald, familia Ferenczi, Oszkar Glatz, Simon Hollosy și foarte mulți alții, membrii al Coloniei băimărene, cei care apropae fără excepție au pictat și în Baia Sprie.

Inițiativa din 2014 s-a soldat cu succes. Se peregătește la fel și activitatea anului 2015.

Acum urmează prezentarea lucrărilor din anul precedent pe simezele Bibliotecii Județene din Baia Mare, la 2 martie 2015. Vor fi prezenți cu lucrările admirabile: Grety Adrienn Papiu, Nicolae Suciu, Bertalan Kovacs, Kinga Gyori Santa din Baia Mare și Emil Kovacs, Elizabet Talpos și Aurel Tent din Satu Mare.

Operele lor trebuie să fie piese deosebit de valoroase ale picturii băiespriene!

Ultima modificare: Feb 24 2015 at 8:00 AM

Inapoi

Comentarii

Nu s-au gasit comentarii

Posteaza comentariu