Baia Sprie - message board

Posteaza un raspuns || Inapoi laBaia Sprie - message board


Re: iazul de la Tautii de Sus

Delete this post Scris de primar on 28/Feb/2012 in reply to iazul de la Tautii de Sus posted by Lina on 24/Feb/2012
82.79.76.115

Message:

PROCES VERBAL

Incheiat azi 7 aprilie 2011, cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului local Baia Sprie, convocat în baza art. 39 (1) din Legea nr. 215/2001, a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin convocator nr. 1959/31.03.2011, în baza Dispoziției nr. 641/31.03.2011 a Primarului orașului Baia Sprie.
Locul de desfășurare a ședinței este la sala Casei de cultură orășenească Baia Sprie.
Participă: dl. primar Dorin Vasile Pașca, d-na secretar Mada Livia, reprezentanți ai mass media (Informația zilei de Maramureș, EMaramureș, TL+, Maramureș TV), reprezentanți ai ICPM Baia Mare, ai S.C. CONVERSMIN S.A. București, cetățeni ai orașului (12), reprezentanți din partea partidelor politice.
Sunt prezenți 16 consilieri locali,...............
Se dă cuvântul d-lui director al SC ICPM SA Baia Mare:
“Ne-am prezentat aici, azi, pentru că se dorește demararea lucrărilor de închidere și ecologizare a iazului de la Tăuții de Sus după data de 1 mai – 1 iunie 2011. Inchiderea minelor în zonele miniere constă în 3 etape: zona sud, zona est, partea de iaz de la Tăuți. Pentru iaz s-au obținut avize, se vor demara lucrările în faza finală la solicitarea Conversmin. O dată cu închiderea iazului va rîmâne cam 1 ha (4 %) unde să se continue depozitarea nămolului. S-au făcut negocieri și propun ca pentru lucrările de închidere să facem un drum de acces (pe fosta cale ferată). In funcție de ceea ce decideți dvs. Se va merge la etapa următoare.”
Mai departe se dă cuvântul d-lui Bănescu:
“S-a venit cu îmbunătățiri. Extinderea depozitării este mai mică, amplasamentul este pe latura SE (mai departe de zona locuită). Se vor face lucrări pentru depozitare, după executarea lucrărilor de închiderea iazului. Acest depozit este format din nămol, care are un aspect păstos de culoare brun-roșcat. Are un PH neutral. Are caracter stabil. Nu poate fi reactivat în natură. Finețea nămolului o rezolvăm pentru a nu polua mediul în celule de 50/50, H=2m. In timpul operării, acoperim cu membrane. Se umple celula și se acoperă definitiv aceste celule cu geomembrane. Rămâne descoperită partea activă, care este protejată. Iazul va fi înverzit după ecologizare. Există studii privind stabilitatea. Se poate discuta cu comunitatea să vedem ce utilizare mai poate avea.
Am dorit să discutăm cu comunitatea.
Există în documentație drum de acces pentru a transporta acest nămol în vase închise (bene) din care nu curge materialul. Nămolul provine de la apele de mină. Apele de la suprafață nu se lasă să se scurgă. Intenționăm să ducem nămol de la Nistru, Ilba, Baia Sprie.
Solicităm acordul pentru închiderea iazului, pentru că s-a aprobat prin HG. Nu se poate face în altă parte, pentru că banii s-au alocat la Baia Srpie și trebuie cheltuiți aici.”
La întrebarea consilierului Cerneștean: „vă rugăm să precizați unitățile miniere de la care urmează să se aducă cantitatea de 25.000 t, care este perioada în care se face depozitarea, pentru că apele de mină ies, de asemenea, vă rugăm să explicați despre conturul de celule care rămâne pe marbinea iazului”, d-nul Bănescu precizează: „Depozitul este limitat la 25.000 t, datorită unor norme. După ce se termină depunerea la capacitate, aceasta se oprește. Se intenționează depunerea pentru zona Maramureș, stația de epurare, Nistru, Ilba, Borșa, Suceava (Mestecăniș) dar în cantități mici. Perioada este de maxim 8 ani, se poate scurta durata.
Celulele se pun la 15-20 m în interior. De jur -împrejur se face un dig de protecție cu lățimea de 1,5 m. Din exterior va avea un aspect plăcut. Digul asigură protecție. Ecologizarea constă în desecarea, umplerea. In jurul iazului se face canal. Pe suprafața iazului se pune geomembrană peste care se pune sol vegetal, dar nu se plantează pomi, iar pomii existenți rămân, nu deranjează.”
Consilierul Cerneștean Octavian:
„Felicit inițiativa ecologizării. Dacă începe ecologizarea, trebuie lăsată o anumită zonă.
A fost demarat un proiect prin 1990-1991 dar care s-a respectat prea puțin.
Aș propune să se facă mai întâi drumul. Legat de aceasta, vom face un referendum pe comunitate. Comunitatea se va opune pentru depozitarea nămolului. Nu trebuia consultată comunitatea? Acel drum propun să fie pe două benzi, după cum era vorba inițial. Drumul este o necesitate, fiind în folosul comunității. Aș întreba dacă la ora actuală aveți certificat de urbanism?”
.................In încheiere, la punctul DIVERSE, președintele de ședință revine asupra avizului solicitat, la începutul ședinței, de SC CONVERSMIN S.A.
Președintele de ședință solicită consiliului local să-și exprime prin vot avizul privind demararea lucrărilor de închidere și ecologizare a iazului din Tăuții de Sus. se voteaza in unanimitate


Raspunde la aceasta postare


Raspunde la aceasta postare

Nume:

E-mail (optional):

Subiect:


Mesaj:

Insereaza stilul textului: Bold | Italic | Underlined
Dezactiveaza stilul textului

Insereaza emoticonuri (Deschide fereastra noua)
Dezactiveaza emoticonuri